top of page

Nieuws

Frisse neuswandeling


Onze “Frisse Neuswandeling” laat je dit jaar kennis maken met de verbinding tussen de Molenbeekvallei en het Kastanjebos. Een gezellige natuur/landschapswandeling van 6,54 km. Maar van een frisse neus was dit jaar niet veel te merken. Het leek wel een lentezonnetje bij 14 graden en dat begin januari.

Ondanks corona nog steeds aanwezig, hadden er toch 62 deelnemers zich ingeschreven. De coronamaatregel werd door iedereen goed opgevolgd en iedereen droeg een mond/neus kapje. Zodra er 15 personen aanwezig waren, kon de eerste groep met gids Fernand vertrekken. Bij de volgende 15 deelnemers vertrok een groep met als gids Magda, gids Richard nam een derde groep mee en Geert & Raf de overblijvende wandelaars. Zo werd er geen grote groep gevormd aan het vertrekpunt.

Het kerkje van Veltem-Beisem was de eerste stopplaats. Hier kregen we de historiek over het kerkje te horen. Even verder op werd onze aandacht getrokken van bomen die precies met de hamer bewerkt werden, het is de structuur van de Abeel. Hoog boven de grond in een populier was een maretak in volle bloei, hoe die daar ontstaat werd ons uitbundig uitgelegd. Via een weggetje langs landbouwgrond kwamen we aan de Molenbeek terecht. Hier loopt de Molenbeek over de Leibeek, viaduct genoemd. Beide beken zijn van oorsprong natuurlijk, maar werden in de loop der tijd heraangelegd, aangepast of rechtgetrokken. Zo werd de bedding van de Molenbeek in de loop der eeuwen aangepast om de „Heersemmolen“ aan de Leuvenstraat van water te voorzien. Op weg naar de Heersemmolen kwamen we langs een Douglasspar, zijn vrouwelijke kegels hangen en hebben een kenmerkende driepoot aan de vruchtjes. Komt van nature voor in het westen van Noord-Amerika en haalt een hoogte van meer dan 50 meter. Iets verder kon je aan het overgebleven gedeelte van de bloemen zien dat het hier over de Kardinaalsmuts ging. Ook paddenstoelen zijn nog aanwezig, zoals het fluweelpootje en de kogelhoutskoolzwam.

Na een bezoekje aan de sluis en de binnenkoer van de Heersemmolen, ging de wandeling door landbouwgebied naar het Spek- en Kastanjebos. Zo een uitgestrekt landbouwgebied heeft als nadeel dat de dieren, die zich willen verplaatsen van uit de Molenbeekvallei naar het Kastanjebos en omgekeerd, volledig in het vizier lopen. Dit kan men oplossen door natuurzones met ruigte aan te leggen. Kleine natuurzones vormen zo stapstenen tussen de grote bosgebieden en geven de dieren de mogelijkheid om zich te verstoppen. Ook landschapselementen zoals hagen, houtkanten, knot- en bomenrijen zou hier een oplossing zijn.

Een onbegrijpelijk natuurfenomeen doet zich voor in de Duivenstraat. Op nog geen 25 meter afstand van elkaar staan twee hazelaars. Bij de ene zijn de mannelijk bloemen (katjes) nog niet helemaal rijp, bij de andere wel en zijn de vrouwelijke bloemende rode stijlen (=het gedeelte tussen het vruchtbeginsel en de stempel) al aanwezig. Enkele meters verder ligt een grasland dat een 15-tal jaren in beheer is en waar de kruidenrijkdom in stijgende lijn gaat. Ook zien we hier stroken die niet gemaaid zijn voor insecten en andere ongewervelden. Een ander perceel is het ‘Biezenbempt’, aangekocht via Life-Project. Hier zal een spontane verbossing langzaam opschuiven en gedurende lange tijd voor een mantel-zoomvegetatie zorgen. Het Spekbos (een deel van het Kastanjebos), ook aangekocht via het Life-Project, zal binnen het LIFE-project omgevormd worden naar een loofbos met inheemse bomen. De Amerikaanse eiken zullen gekapt worden en/of geringd. Doorheen het Spekbos loopt de Weisetterbeek. Door het relatief natte jaar en veelvuldig betreden van de wandelaars, is het een zeer modderig pad. Aangezien het Kastanjebos van nature een nat bos is, zal je in de toekomst tijdens natte periodes laarzen kunnen gebruiken. De natte toestand van het voorbije jaar heeft ook zijn voordelen voor de biodiversiteit. Planten die veel water nodig hebben kunnen hier van genieten en tot ontwikkeling komen.


Plots gaan de hemelsluizen open, alsof het nog niet nat genoeg is. Maar dit hield ons niet tegen, het was dan ook even rap gedaan als gekomen.


Nog een via Life-project aangekocht grasland aan de Haachtstraat heeft vermoedelijk een groot potentieel als waardevol grasland. In het verleden werd hier onder meer blauwe knoop aangetroffen. In dit perceel werd ook een poel gegraven, dit speciaal voor de Kamsalamander.


Na bijna drie uur ploeteren door de modder kwamen we terug aan het vertrekpunt. Helaas andere jaren is er nu een Nieuwjaars drink voorzien, maar kon dit jaar niet doorgaan door corona. Voor een hapje en een drankje moesten we thuis zelf zorgen.


Graag had ik de gidsen bedankt. Het was een leerrijke natuur/landschapswandeling.

Meer foto's klik hier


Voor de wandelaars:

Op zondag 27 maart 2022 om 14u30

Voorjaarsbloeierswandeling en kinderen lentewandeling

Vertrek: Kerkstraat Veltem-Beisem

97 weergaven
bottom of page